Svet-Stranek.cz
Všechno co děláte, dělejte v dobrém úmyslu.
CHS z Hejboldu   -          chesapeake bay retrívr

Vyšlechtěn pro práci:Všechno co děláte, dělejte v dobrém úmyslu.

Vyšlechtěn pro práci


Vyšlechtěn pro práci

 

I když všichni labradoři mohou být vycvičeni jako psi lovečtí či pracovní, potřebné dovednosti v poslušnosti, agility nebo pachových pracích, musejí být vzláště trénováni, někteří jsou chováni vzláště pro tyto úkoly (FT línie). Tito psi z field trial línií se mohou vyrovnat výstavním jedincům, ale často mají lehčí a štíhlejší exteriér, který je vhodnější pro práci v poli. Pracovní psi jsou také šlechtěny na vyjimečně silný pud k vyhledávání a přinášení. Neopomenutelné je jeho nadšení pro ochotu k práci a kontakt s vůdcem(will to please). Pokud má labrador chuť pracovat dá se prakticky cvičit v čemkoliv, je to bezesporu všestranné plemeno.

 

 Zde bych chtěl jen krátce poznamenat,  že body obzvláště z loveckých zkoušek (není čtyřka jako čtyřka) se nedědí, jsou jakýmsi popisem výkonu. Body jsou jedna věc a dojem z provedené disciplíny věc druhá / z těchto zkutečností jsme vycházeli při výběru krycího psa/. Nejvyšším oceněním psa je volba rozhodčí (WT zkoušky), pokud pes má takovéto ocenění není prakticky co řešit, byl opravdu dobrý i když zrovna neměl zkouškové štěstí.

 

Obrazek

 

 

http://www.retrieversport.cz/cs/zpravodaj/doplneni-zapisu-z-cs-bod-c-8-o-prilohu-c-2/ -  zhodnocení stavu výcviku retrívrů

 

http://www.retrieversport.cz/cs/zpravodaj/Britsky-field-trial/ - Britský field trial

 

http://www.retrieversport.cz/cs/vycvik/ - výcvik retrívrů
 
http://retriver.cz/prispevky/koukolova_vynatky/koukolova_prispevek2.htm
- k zamyšlení, sport a práce
http://retriver.cz/prispevky/koukolova_vynatky/koukolova_prispevek1.htm
- k zamyšlení, výstavní systém
 
 

O nás

 

 Dětstvím mě provázeli němečtí ovčáci mého otce, který sloužil u policie ČR.

Prvního psa bez PP jsem si pořídil ve svých sedmnácti letech . Při základní vojenské službě jsem absolvoval kurz staršího psovoda  AČR v Grabštejně, osm let jsem se aktivně věnoval služebnímu výcviku NO a práci figuranta..

Naše chovatelská stanice labradorských retrieverů byla uznaná 2.12.2008 s názvem ,, z Hejboldu ,, Hejbold je část honitby za našimi humny. V našem chovu bychom se chtěli zaměřit zejména na povahové vlastnosti, tak aby retrívr byl pracovně konkurence schopný pes  s chutí pracovat pro svého vůdce, kamarádské povahy, příjemný společník a v neposlední řadě dobrého zdraví.  Psy na krytí budem pokud možno vybírat  z řad pracovní línie (field trial), nebo psy s dobrými vlohami. Ceníme si přirozené inteligence psa.  Exteriér je pro nás důležitý z hlediska fyzické kondice.

 

Dizzy je naší první loveckou fenkou s PP. Přesto se nám podařilo úspěšně účastnit loveckých zkoušek a working testu. V loveckých zkouškách jsme získali titul ČESKÝ ŠAMPION PRÁCE, ve working testech  pár pěkných umístění. Dizzy je příjemný společník doma i v honitbě.  V honitbě provádí svou práci s nadšením a chutí, při tom zbytečně neštve zdravou zvěř, čehož si velice cením. U zhaslého kusu spárkaté hlásí. Nebýt ní asi bych přišel o spoust krásných   zážitku. Největší radost mám z nalezení  srnčího shozu. Obrazek

 

Pořízení naší Dizzy nebylo jednoduché a nechybělo málo, byl jsem majitelem úplně  jiného plemene, inu zde se osvědčilo přísloví  "odříkaného chleba největší krajíc".

Jako majitel loveckého lístku, tedy myslivec jsem toužil po psu, který  by naplňoval mé představy o výkonu práva myslivosti, proto jsem se rozhodl pro německého drátosrstého ohaře, nepovažoval  jsem totiž retrívra  za pracovní plemeno, ale spíše jako většina z nás za plemeno společenské, odsouzené na gauč. Bohužel (dnes už říkám bohu dík) moje manželka se s mým názorem neztotožnila. Takže po spoustě argumentu proč ne toto, ale tamto plemeno jsem nakonec rezignoval na černou fenku labradorského retrívra. Dnes už bych ani jiné plemeno, než retrivra nechtěl.

Vzal jsem do ruky myslivost, která zrovna  přišla, zavolal na první inzerát  a domluvil se s chovatelem na černé fence, shodou okolností s mým jmenovcem p. Kourkem, výběr fenky jsem nechal na chovateli a musím přiznat že jeho volba byla výborná.

 

Když byl Dizzy rok přemýšlel jsem jak dál s výcvikem, slušně aportovala, ale proti  slídičům  hůře slídila (na což retrívři nejsou specialisté), neustále jsem měl pocit, že využití retrívra musí mýt vyšší stupeň upotřebitelnosti. Tak jsem se v létě 2007 přihlásil na retrívří tábor v Zahradišti. Tam jsem se poprvé seznámil s working testy, pro které jsem se nadchl a uvědomil si v čem je výjimečnost retrívra, oproti jiným plemenům. Naučili jsme se základům navádění, (handling), klidům, markingu……atd. Zde jsem také poprvé viděl retrívra FT línie , který mě okouzlil svou chutí do práce a elegancí pohybu. Spolupráce psů těchto línií s vůdcem je fantastická.

Co se týče výcviku, zjistil jsem že je důležité naučit psa učit se  a páníček by se měl naopak naučit vidět některé věci psíma očima, aby lépe pochopil jeden druhého. Nejkrásnější odměnou pro vůdce je perfektní výkon psa. Trest i pochvala musí být přesně načasovaná, jinak ztrácejí význam. Někdy zapomínáme chválit. Nepolidšťujme psy, ať neztrácejí vlastnosti pro které si je tak ceníme.    Obrazek

Naše cíle? Především si to se psy užívat­, na zkouškách potkávat príma lidi. Fandit lidičkám co to myslí se psy vážně, nestorům kynologie ať lovecké či WT,  (Bohumil Kovář), (Rita Kökeny)  , služební (Jan Dubový) , všichni ví o čem mluví a pro mě jsou osobnostmi před kterými smekám.

 

 

                                             Viktor Kourek    2009